FORNS DE CALÇ O CALCINERES
Bon dia:
Montgat, com a zona kàrstica, ha sigut coneguda des de la més remota antiguitat. La producció de CALÇ no es va aturar fins els anys 70, aprox.,. Quan es van fer els rebaixos a LES PEDRERES traslladant les roques a davant del THALASA generant polèmica, a mi em va permetre estudiar el mineral quedant sorprès per la qualitat i riquesa del mateix tot fen-me una hipòtesi de la possibilitat de ser fet servir pels enginyers Romans en la construcció del PORT ROMÀ d’ EMPÚRIES. Devia ser molt conegut MONTGAT per les seves mines a cel obert a l’ IMPERI ROMÀ, Plini El Vell ho va demostrar en els seus escrits, no en va era un Administrador de L’ IMPERI. Vist el PORT VELL GREC d’ Empúries i els temporals de LA COSTA EMPORDANESA, van voler fer-ne un de ben sòlid i útil pels comerç, coneixedors de la Zona de Montgat, la seva riquesa mineral i la seva CALÇ , immillorable, van obtar per transportar-la , ve per via marítima ve per via terrestre, fins a EMPORIUM per bastir-hi EL PORT amb garanties màximes. Desprès de segles encara resisteix els embats dels forts temporals empordanesos.
A l’Empordà hi han uns treballs, diria històrics, sobre la fabricació de CALÇ molt remarcables sobre LES CALCINERES, també hi ha una ruta didàctica ressegui’n la VIA DE LA CALÇ, però no he trobat cap calcinera útil per fabricar la CALÇ necessària per bastir un port amb el FORMIGÓ ROMÀ.
Montgat, com a ZONA KÀRSTICA, amb el forns de CALÇ ROMANS i una cova kàrstica ( REFUGI DE LA GUERRA CIVIL ) podria ben bé ser UNA RUTA DIDÀCTICA tant d’ una ZONA KÀRSTICA com de LES PEDRERS i de la cova kàrstica, feta servir com a REFUGI per evitar les BOMBES. Recordem EL MEDOL a TARRAGONA, pedrera romana avui conservada.
Enric