Uso de cookies: Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle información relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.

Autor Tema: A QUI VOTAR?  (Llegit 838 cops)

0 Usuaris i 1 Visitant estan veient aquest tema.

Desconnectat Admin

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Missatges: 1289
 • Karma: +0/-0
 • Informació Local
  • Veure Perfil
A QUI VOTAR?
« el: Febrer 04, 2021, 10:32:33 am »
Alguns criteris a tenir en compte

*Jaume Carbonell Sebarroja*

Les raons per votar a una candidatura són diverses. Perquè s’ha fet tota la vida. Per influència dels entorns més propers. Perquè es pensa que defensa millor la manera de pensar i/o els interessos de cadascú i els de tota la ciutadania. Per l´atracció o la  seducció dels caps de llista. Per eliminació de les candidatures que no agraden.

Es poden fer molts discursos sobre les debilitats, imperfeccions i perversions de la democràcia. Però què passaria si una majoria de la ciutadania no anés a votar? Ben segur que la democràcia seria encara més feble i imperfecta, perquè aquest sistema es basa en la representació, la participació  i el control i la rendició de comptes. Convindria recordar les paraules de Winston Churchill, el primer ministre del Regne Unit durant la Segona Guerra Mundial, que tan bé i tan de prop va conèixer el feixisme: “La democràcia és el pitjor sistema de govern, el que passa és que els altres són pitjors”.

Durant les campanyes electorals els candidats i les candidates venen molt de fum, llancen promeses a tort i a dret, s’inventen frases enginyoses i contundents per captar l’atenció dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, es fan retrets i desqualificacions als adversaris -quan puja el to fins i tot arriben a proferir insults grollers- i es diuen unes quantes mentides i barbaritats, amanides amb bastant demagògia. En fi, el propi públic lector ja discriminarà quina opció política destaca més o menys en cadascun d’aquests aspectes.

A continuació, es presenten deu criteris a tenir en compte per tal de d’analitzar i pensar amb més fonament cadascuna de les candidatures. Estar ben informat a l’hora de votar serveix tant per les persones indecises com per a aquelles que ja tenen decidit el seu vot.

1  L’acció de govern. Què s’ha fet i què no s’ha fet: lleis, decrets i altres mesures aprovades. Hi ha hagut suficient transparència i rendició de comptes? Què es proposa per millorar la governança?

2  La covid i la sanitat. Com ha estat la gestió de la pandèmia pel que fa a les decisions que es podrien prendre des de Catalunya: mesures preventives, atenció sanitària, funcionament de les residències de la gent gran, campanya de vacunació, etc. (algunes depenen de la Unió Europea i del govern espanyol). Què es proposa per reforçar l’atenció primària, la salut mental, l’atenció de la gent gran i el sistema de sanitat pública?

3  Millora de les condicions de vida de tota la ciutadania. Què es pensa fer per combatre la pobresa i l’extrema pobresa, les desigualtats creixents, l’atur que afecta a tota la població, sobretot a joves, dones i immigrants  -disparat fins a xifres mai vistes-, els desnonaments, les pèrdues i desaparició de serveis, negocis i empreses de tota mena...?  Quina és la política d’habitatge i de l´espai públic per garantir a tothom el dret a viure sota un sostre digne? Quines polítiques impositives i de redistribució de les rendes i quina part del pressupost està previst dedicar a la despesa social?

4  Immigració i polítiques d’igualtat.  Quines actuacions en els diversos àmbits es volen emprendre per facilitar la plena inclusió de la  població d’origen immigrant? Quines iniciatives es plantegen per acollir les persones refugiades? I per combatre el racisme i la xenofòbia, el masclisme i la violència de gènere? Quines polítiques d’igualtat adreçades a les dones s’impulsaran?

5  Reactivació econòmica i model ecològic. Per quin model d’economia productiva s’aposta, amb la necessària digitalització i la promoció de l´ocupació en nous llocs de treball i professions? Està previst revisar el model i l´oferta turística?  Com es pensa avançar cap a la transició ecològica? Com es preveu actuar sobre el territori per compensar els desequilibris comarcals, promoure el camp i les àrees rurals, per afrontar l’emergència climàtica, la contaminació de la ciutat i l’ús d’energies renovables?

6  Educació i cultura. Quin percentatge del pressupost es comprometen a dedicar-li? Es prioritza l’escola pública? Quines mesures cal impulsar per frenar la segregació escolar i l’abandonament escolar prematur? Quina política s’aplicarà per dinamitzar les actuals infraestructures culturals públiques -biblioteques, museus i altres equipaments- i quin tipus d’ajuts es destinaran a totes les entitats i col·lectius del sector? Fins a quin punt es mantindrà la immersió lingüística i s’impulsarà l’ús del català en els diversos àmbits laborals, econòmics, socials, culturals , en els mitjans de comunicació i plataformes virtuals?

7  Conflicte Catalunya-Espanya. Quines solucions plantegen: Recentralitzar l’Estat i rescatar competències autonòmiques? Mantenir i consolidar l’actual autonomia? Avançar cap a un estat federal o confederal? Assolir la independència mitjançant una república catalana? Quines vies es proposen, a curt i llarg termini, per fer possible aquest model? Es demana o s’exigeix alguna mesura immediata pels presos polítics (o polítics presos)?

8  Aliances. Quines polítiques d’aliances es posen sobre la taula o es poden suposar com a més «naturals»? Aquesta és una qüestió decisiva, doncs sembla que l’època de les majories absolutes ha passat a la història. En campanya electoral molts partits polítics no ensenyen les seves cartes, per la necessitat de diferenciar-se o pel temor de perdre vots si les mostren, alguns es limiten a dir: «ens aliarem amb tothom que estigui d’acord amb el nostre programa». A vegades, però, hi ha sorpreses i es configuren coalicions i pactes  contra natura a l’hora de triar govern, de formar les coalicions o d’establir acords amb les diverses forces polítiques de l’oposició. Si hom repassa els mapes dels pactes en els diferents àmbits de govern s’hi pot veure que n’hi ha de tota mena.

9  Lideratge i experiència política. Els lideratges es van teixint lentament, irrompen amb força o no acaben de sortir mai. I un lideratge fort és imprescindible per guanyar-se la confiança de la ciutadania, per demostrar que es té una visió global del país -i també dels canvis que experimenta el món-, per treballar en equip  i per generar consensos i acords entre els diferents actors polítics i socials. En les diverses candidatures és convenient combinar l’experiència política amb la qualitat professional, per estudiar i poder fer propostes sòlides en tots els àmbits.

10  Comportament ètic. Hi ha un parell d’aspectes a tenir en compte, tant pel que fa als caps de llista com a la resta de candidats i candidates. El primer té a veure amb la corrupció: hi ha casos de persones imputades, investigades o sospitoses d’haver comés alguna actuació irregular? El segon fa referència al que s’ha dit en declaracions, en els mitjans de comunicació i les xarxes socials: s’han detectat expressions racistes, supremacistes, masclistes, d’odi o similars?

El públic lector, en funció del que diu cada candidatura, veurà on es pot situar dins de l’arc que va des de l’extrema dreta fins a l’extrema esquerra. També podrà comprovar si les mesures que s’anuncien tracten d’apuntalar el capitalisme més tou o més salvatge, es proposen reformar-lo o impugnar-lo directament. I per tal de veure el grau de credibilitat i coherència de les propostes, es poden comparar les actuacions i posicionaments, ahir i avui, de cadascuna de les candidatures.

                                                                Montgat, 4 de febrer de 2021 


*Ha estat director de la revista Quaderns de Pedagogia i va treballar-hi com a redactor des dels seus inicis el gener de 1975. És professor de Sociologia de l’Educació a la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic. Ha assessorat i dirigit diversos projectes editorials i ha escrit diversos articles i llibres. Treballa en qüestions relacionades amb la innovació educativa, l’escola pública, el professorat, història de l’educació, escola i entorn, i l’educació del futur.


« Darrera modificació: Febrer 04, 2021, 12:02:18 pm per Admin »

Carme

 • Visitant
Re:A QUI VOTAR?
« Respondre #1 el: Febrer 08, 2021, 02:16:56 pm »
M’agradat molt llegir aquest article.
Si tothom fes reflexió  a l’hora de votar segurament ho faria diferent.
Masses vegades votem amb el cor i no amb el cap o per costum.
Jo tinc clar a qui no votaré.

Jaume Carbonell Sebarroja

 • Visitant
Re:A QUI VOTAR?
« Respondre #2 el: Febrer 09, 2021, 09:43:05 am »
Gràcies Carme. Insisteixo en dues coses: a) L´important,  abans d´anar a votar, és està ben informats, contrastant el que diuen els diferents mitjans de comunicació, doncs cap d´ells és neutre i al darrera s´hi amaguen interessos econòmics i/o polítics.  b) La democràcia, malgrat les moltes imperfeccions que cal corregir, necessita una forta representació del poble -també el seu control- i per això penso que és important anar a votar. I si Catalunya tingués una llei electoral pròpia -és la única Comunitat Autònoma que no la té perquè no hi ha manera que els partits polítics es posin d´acord- ens estalviaríem  bastants embolics. Salut.

Pere

 • Visitant
Re:A QUI VOTAR?
« Respondre #3 el: Febrer 10, 2021, 02:52:04 pm »
Soc dels que voten amb el cor. Vull una Catalunya independent front a una Espanya de pandereta. Encara no se quina serà la meva opció però votaré en clau Catalunya.

Carme

 • Visitant
Re:A QUI VOTAR?
« Respondre #4 el: Febrer 11, 2021, 12:38:04 pm »
Noi això em referia quan deia que s’hauria de votar amb el cap.
Soc catalana fins a la medul·la però jo voto en clau social no de país. Votar als que ens han portat a tota aquesta bojeria dels darrers anys, enganyant a l’electorat amb falses promeses que ja saben que no es possible dur a terme em recorda allò de l’ase i la pedra.

Jaume Carbonell Sebarroja

 • Visitant
Re:A QUI VOTAR?
« Respondre #5 el: Febrer 11, 2021, 09:49:59 pm »
Jo no penso que el conflicte català es pugui separar d´Espanya, perquè qualsevol solució necessita diàleg per les dues bandes. Com tampoc penso que es pugui separar la qüestió nacional de la qüestió social, igual que no es pot separar el covid de la salut integral ni de l´economia. Els problemes i les solucions cada vegada estan afectades per més variables que estan interrelacionades. I acabo amb una frase de E.Kant, un dels filòfofs més interessants: "Atreveix-te a pensar". I per fer-ho, cal prèviament està molt ben informat. Salut.

 
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal