Uso de cookies: Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle información relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.

Missatges

En aquesta secció pots veure els missatges d'aquest usuari.


Temes - Admin

Pàgines: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 80
31
Noticias / L´HORA DE LA SALUT MENTAL
« el: Juny 10, 2021, 05:31:35 pm »
L´HORA DE LA SALUT MENTAL
*Jaume Carbonell Sebarroja*


Aquesta pandèmia ha posat al descobert diverses desigualtats socials. Ja ho sabíem, però ha evidenciat més claramement la seva magnitud i els seus efectes. Això s´ha posat de relleu en les residències públiques i de gestió mixte de les persones majors, un model amb moltes goteres i que caldria revisar a fons; en l´atenció primària, que ha patit l´efecte de les retallades de la darrera década, així com els procesos creixents de privatització; en l´habitatge precari de moltes famílies obligades a conviure en espais reduits i poc airejats; a l´hora d´acedir a internet i a fer ús de les noves tecnologies; i, naturalment, en l´àmbit laboral. Podríem citar molts més exemples. Suposo que les diverses administracions ja n´hauran pres nota. Caldrà, però, activar polítiques públiques per revertir aquesta situació, amb les mesures i inversions necessàries que, sens dubte, hauran d´incloure l´ampliació del personal sanitari i d´altres professionals que s´ocupen de la cura de les persones, així com la millora de les seves condicions de treball. Hi ha masses persones del món sanitari -entre altres- que emigren a altres països europeus per aconseguir un lloc de treball més ben remunerat.

Aquest estiu s´encara amb un nou optimisme. Es relaxen les mesures del confinament i el procés de vacunació sembla que ha pres la directa. Cal felicitar-se per la rapidesa en que la ciència ha trobat diverses vacunes; altra cosa diferent és el benefici que n´han obtingut i la manca de sensibilitat per alliberar les patents perquè les dosis arribin al mateix temps  a tots els països del món, un altre factor de creixent desigualtat. I cal felicitar-se, també, per la bona organització del procés de vacunació actual, després  d´unes quantes espifiades en la planificació i la comunicació,  a banda de la lògica incertesa davant d´una situació tan incerta i desconeguda.

Ara bé, aquest optimisme no ens pot fer baixar la guàrdia, ja que a més de les mancances assenyalades, existeix un  problema  del qual tan sols se´n comença a parlar: la salut mental. Qui i com es gestionarà la pandèmia emocional? Se´n parla poc perquè es tracta d´un tema tabú als mitjans de comunicació -com ho era fins no fa gaires anys les agressions sexuals- i fortament estigmatitzat en l´àmbit social: molta gent no accepta l´ajuda psicològica i quan es va al psicòleg fa vergonya reconeixe-ho i parlar-ne. Vaja, que ens trobem encara molt lluny de normalitzar, com succeeix amb altres malalties, els transtorns mentals.
Aquests van augmentar amb la crisi econòmica del 2008 i amb l´actual pandèmia s´estan agreujant, i són diversos els experts que sostenen que aniran en augment, ja que els seus efectes no són sempre immediats. No hi ha dades -almenys no s´han fet públiques- sobre el nombre d´afectats. No obstant, hi ha qui parla de que han crescut un 50% les urgències pediàtriques d´origen psiquiàtric i que els intents de suicidi i els suicidis consumats han augmentat en els diversos trams d´edat. En qualsevol cas, el covid ha generat un sofriment molt extens i natural que s´ha anat cronificant, sobretot entre la joventut, però no només. Els trastorns són molt variats i de diversa gravetat, encara que potser l´ansietat ha estat la manifestació més visible. Això repercuteix en estats d´ànim depressius i en l´alteració del son i l´alimentació.

Els professionals de la medicina ho estan explicant molt millor. El propòsit d´aquesta reflexió és només insistir en la nova desigualtat social que suposa l´atenció psiquiátrica en els àmbits públic i privat. En el privat, la dotació de professionals és molt superior, l´atenció és quasi inmediata i les visites s´allarguen amb converses i un seguiment sostingut. En el públic, pel contrari, les llistes d´espera s´eternitzen –menys en els casos més greus-, les visites són molt  més breus i la manca d´atenció personalitzada és resolt amb més pastilles. I, es clar, les plantilles de salut mental - d´una gran qualitat- estan infradotades.

La salut mental no pot ser la Ventafocs del sistema sanitari. A banda d´una major dotació de serveis, caldria veure quin és el model d´intervenció més adequat, amb equips multidisciplinars vinculats al territori, amb eines disponibles per una millor detecció dels transtorns en l´àmbit escolar i familiar, i amb una major sensibilitat i implicació de tota la comunitat. Potser també caldria una llei específica de salut mental per garantir l´accés a una prestació pública a l´abast de tota la població.

*Ha estat director de la revista Quaderns de Pedagogia i va treballar-hi com a redactor des dels seus inicis el gener de 1975. És professor de Sociologia de l'Educació a la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic. Ha assessorat i dirigit diversos projectes editorials i ha escrit diversos articles i llibres. Treballa en qüestions relacionades amb la innovació educativa, l'escola pública, el professorat, història de l'educació, escola i entorn, i l'educació del futur.

32
Noticias / Obres a la platja de les Roques de Montgat
« el: Juny 05, 2021, 08:55:17 am »
L’Ajuntament de Montgat iniciarà les obres de protecció del passeig Marítim i les de seguretat a la platja de les Roques.

Aquesta actuació es durà a terme perquè el paviment del passeig està deterioritat a causa de l’erosió provocada per l’acció del mar. Es tracta d’una intervenció mínima, amb l’objectiu que la platja pugui ser utilitzada pels banyistes aquest estiu.

Es duran a terme dues intervencions. La primera, retirar de l’àmbit de la platja totes les pedres i runes que no hi haurien de ser. La segona, configurar una línia de protecció davant del passeig que impossibiliti que els usuaris de la platja puguin accedir sota de la llosa del passeig. Aquesta protecció es farà mitjançant grans sacs de sorra disposats en tres fileres i en sentit ascendent fins a arribar a la cota del passeig. Està previst que les obres durin una setmana i tenen un cost de 6.720 euros.
 
L’autorització encara està pendent de Demarcació de Costes. L’objectiu és que aquest estiu la platja pugui estar oberta.

33
El Ple a l’Ajuntament de Montgat de dijous. Foto: Ajuntament
L’Ajuntament de Montgat podria sancionar l’empresa que gestiona l’escola bressol municipal per impagaments als seus treballadors.


En la sessió del Ple de maig celebrada dijous, els grups van aprovar per unanimitat l’obertura d’un expedient per “compliment defectuós” del contracte de serveis per part de la companyia adjudicatària, que hauria mantingut congelat el sou real dels seus empleats malgrat les diverses millores aplicades en el conveni de treballadors del sector.

Aquesta mesura s’ha pres després que en almenys dos informes trimestrals elaborats per la tècnica d’Educació es constatés la situació irregular que patien les persones contractades. Tots els grups s’han solidaritzat amb els treballadors afectats i des d’ERC i els comuns han tornat a posar sobre la taula la necessitat d’apostar per la municipalització d’aquest servei per evitar nous problemes amb les empreses adjudicatàries.

En la sessió de dijous també es va donar llum verda per unanimitat al projecte per construir un mur de contenció al pati de l’Escola Norai i, en l’apartat de mocions, es va aprovar una proposta en favor d’impulsar una Llei per garantir el dret a l’habitatge, que va tirar endavant amb l’abstenció del PSC i del regidor no adscrit i gràcies al suport de la resta de formacions./Linea Nord

34
Les obres de reparació del ferm que es va esfondrar pels temporals han anat a càrrec d'ADIF i s'han allargat durant molts mesos.

Aquest dimarts 1 de juny el  Passeig Marítim que connecta Montgat amb el Masnou quedarà novament obert als pas dels vianants. La setmana passada ADIF, administració que va contractar l’execució dels treballs, va comunicar a l’Ajuntament de Montgat la finalització de l’arranjament de l’esfondrament del passeig davant de l’estació de Montgat Nord que ha suposat el tancament d’aquest durant molts mesos.

 Aquest dimarts, primera hora del matí, la Brigada municipal retirarà les tanques que prohibien el pas pel Passeig, a causa de la perillositat que suposava per l’esfondrament d’una part del sòl a causa dels temporals, i  s’obrirà novament a la ciutadania.

Durant aquesta setmana l’empresa que ha executat les obres finalitzaran alguns aspectes pendents al voltant de l’estació de Rodalies que no afectaran a la mobilitat dels vianants pel passeig.

35
Una de les activitats de l’organització Superacció. Foto: Superacció
L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han impulsat un nou equipament per allotjar joves desemparats.

La iniciativa neix amb l’objectiu de reproduir l’èxit de l’experiència iniciada l’abril del 2020 a Montgat, on el consistori barceloní va llogar una casa de colònies per acollir una quarantena de joves durant els mesos més durs del confinament per la pandèmia del coronavirus.

L’equipament ha estat en funcionament interromput fins fa poc més d’un mes, quan l’organització Superacció –l’entitat encarregada de gestionar la casa– va decidir traslladar-se a un edifici municipal a la zona d’Horta-Guinardó de Barcelona. Durant aquest últim any, Superacció ha atès un total de més de 80 joves diferents al centre de Montgat, on els residents seguien un projecte educatiu i de recuperació mitjançant l’esport.

Aquest vessant més socioeducatiu ha estat la raó que ha portat l’Ajuntament de Barcelona a voler implantar el mateix model en el nou equipament, que estarà gestionat per la mateixa entitat en col·laboració amb la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions.

En aquest sentit, la responsable del servei de l’entitat Superacció, Marta Raso, assenyalava aquest maig en declaracions a l’ACN que els omple “d’orgull” veure com el projecte nascut a Montgat per l’emergència del confinament té avui continuïtat i amb resultats “molt visibles”. El nou espai mantindrà d’aquesta manera l’aposta pel treball social comunitari i pel reforç del sentiment de pertinença./Tot Badalona

36
Las empresas se asociarán al 50% con Habitatge Metròpolis Barcelona para construir 4.500 viviendas hasta 2027
La inversión alcanzará entre 650 y 700 millones de euros


Una alianza entre las empresas Cevasa y Neinor Homes ha ganado el primer gran concurso para construir vivienda asequible en alquiler junto a la Administración Pública. A través de la sociedad conjunta con el sector público Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) construirán 4.500 viviendas que tendrán que entrar en explotación entre 2024 y 2027. La inversión conjunta del proyecto alcanzará entre 650 y 700 millones de euros, según fuentes empresariales.


Neinor y Cevasa se han impuesto en el concurso impulsado por el Área Metropolitana y el ayuntamiento de la capital catalana y se harán con el 50% del capital de la sociedad HMB. La otra mitad de la compañía corresponderá a los socios públicos.

Se trata de un proyecto pionero y el mayor en tamaño en España en la colaboración público privada para lograr vivienda asequible. Los socios tendrán que poner en el mercado hogares con alquileres por debajo del precio de mercado. Otras Administraciones, como la Comunidad de Madrid, han lanzado sus propios concursos y el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana también trabaja en un plan a nivel estatal.

Neinor y Cevasa tendrán que abonar alrededor de 58 millones de euros de inversión. Por su parte, el desembolso del sector público se hace con aportación no dineraria del suelo. El resto de recursos necesario para levantar la cartera de viviendas provendrá de deuda bancaria para financiar las obras.

La sociedad tendrá en explotación estas viviendas durante 75 años. Según el acuerdo, Neinor y Cevasa cobrarán una comisión del 3% por la gestión de las obras y otra del 6% sobre las rentas brutas pagadas por los inquilinos. En el caso de que haya reparto de dividendo, se distribuirá al 50% entre las empresas y el sector público.

Neinor es una promotora residencial cotizada, que tiene en su capital a los fondos Orion y Adar entre otros, y que recientemente impulsó su división de alquiler Neinor Rental, aunque estas viviendas quedarán fuera de ese perímetro. Por su parte, Cevasa es una compañía barcelonesa especializada en el alquiler de protección oficial y que será la que gestione el día a día de las operaciones.

Los socios impulsarán un consejo de administración en HMB con cuatro miembros en representación del sector privado y otros cuatro por la Administración. Se nombrará un independiente de consenso.

Todos los proyectos estarán en Barcelona (que absorberá la mitad) y su área metropolitana. La primera fase ya está definida con ocho promociones para 600 casas. Se trata de terrenos en La Marina del Prat Vermell de Barcelona (dos solares con capacidad para unos 125 viviendas); la Sagrera de Barcelona (106 viviendas); Cuarteles de Sant Andreu (112 viviendas); Salón central de Sant Boi de Llobregat (110 viviendas); Cerro del Sastre de Montgat (dos solares para 130 viviendas), y la Catalana de Sant Adrià de Besòs (57 viviendas).

A UN PRECIO DE 8,95 EUROS POR METRO CUADRADO COMO MÁXIMO

“Se prevé que puedan acceder alrededor de 1.600 personas. Por otra parte, el proceso de construcción generará aproximadamente más de 1.000 puestos de trabajo”, según informó este jueves el ayuntamiento liderado por Ada Colau. El consistorio también detalló que respecto a las personas que acabarán viviendo en las viviendas de HMB, los pisos se adjudicarán de acuerdo con los mecanismos habituales de las dos Administraciones públicas. Estas personas pagarán el precio de alquiler de vivienda de protección oficial vigente en cada momento, que actualmente es, como máximo, de 8,95 euros el metro cuadrado./Cico Dias


37
L’Ajuntament de Montgat ha obert la convocatòria d’ajudes de menjador pel curs 2021-2022.
Alumnes en un menjador escolar en una imatge d’arxiu. Foto: ACN
Aquesta subvenció va destinada a famílies del municipi amb infants escolaritzats en el segon cicle d’educació infantil, primària o secundària d’algun dels centres que reben fons públics del consistori montgatí.

La sol·licitud es pot fer telemàticament a través del portal de tràmits de l’administració o presencialment demanant cita prèvia a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), que actualment està oberta de dilluns a divendres de 9 a 14 h i el dijous també de 16 a 18 h. Les famílies que vulguin beneficiar-se d’aquestes ajudes no podran superar un llindar determinat de renda anual.

Cal recordar que aquestes subvencions les aprova el Consell Comarcal del Maresme i que són facilitades a través dels diferents centres escolars dels municipis. Un cop aportada la documentació, les famílies seran informades si la seva sol·licitud ha estat acceptada.


38
Noticias / Sílvia Domínguez renova dos anys amb el Perfumerías
« el: Maig 14, 2021, 08:16:51 am »
La jugadora suma 11 temporades a Salamanca en dues etapes diferents
Silvia clau en el titol del Perfumerías/FLICKR FEB.

XAVI BALLESTEROS - MONTGAT
La montgatina Sílvia Domínguez, de 34 anys, s’ha convertit en la renovació estrella del Perfumerías Avenida. La base catalana ha signat la renovació per dues temporades més després de ser clau en el títol de La Lliga Femenina que van aconseguir contra el València on va mostrar la seva millor versió. Domínguez s’incorpora dissabte a la concentració de la selecció espanyola perquè serà una de les fixes de cara el pròxim Europeu que es disputarà precisament a València i també pensant en els Jocs Olímpics.

D’altra banda, un altre catalana Laura Méndez també ha segellat la seva continuïtat en el Bembibre de Lleó on ha fet 3,3 punts, 1,1 assistències i 3,5 de valoració en 13,7 minuts de joc./L Ésportiu

39
L’Ajuntament de Montgat iniciarà en les pròximes setmanes una actuació a la platja de les Roques per poder reobrir l’espai als banyistes aquest estiu.Una de les platges de Montgat tancada al públic el passat estiu. Foto: Aj. de Montgat

Les obres -que tenen un cost de gairebé 7.000 euros i s’allargaran prop d’una setmana- se centraran en la protecció del passeig marítim malmès pel pas de diversos temporals i en l’adequació de la sorra per a la seva utilització.

Segons detalla el consistori en un comunicat, la previsió és que es duguin a terme dues intervencions diferents que tinguin un impacte mínim en l’espai. Per una banda es procedirà a la retirada de la platja de totes les pedres i runes acumulades per a poder habilitar la sorra per a l’ús dels banyistes.

Per l’altra, el govern local configurarà una línia de protecció davant del passeig mitjançant grans sacs de sorra per bloquejar l’accés sota la llosa de les plataformes. El consistori ja ha sol·licitat l’autorització per iniciar les obres a la Demarcació de Costes i està pendent de la seva validació./Linea Nord

40
El Ple del mes d’abril a l’Ajuntament de Montgat va decidir per la mínima desestimar les al·legacions dels grups de l’oposició i seguir endavant amb el projecte d’ampliació del Mercat.

En la sessió celebrada la setmana passada, els grups van donar llum verda a la proposta amb nou vots a favor i vuit en contra, una decisió molt criticada des d’ERC, que no veu en aquesta ampliació un “interès públic” justificat. Cal precisar, però, que l’equip jurídic del consistori va posicionar-se favorablement a la desestimació d’aquestes al·legacions.

Les formacions també van aprovar al límit els convenis de col·laboració amb Tiana per a la gestió de la Deixalleria i per a la conservació i manteniment del parc del Tramvia. En l’apartat de mocions, el Ple va votar de forma unànime a favor de la proposta presentada per ERC i Montgat En Comú Podem per reclamar a la banca un servei i atenció adequats a la gent gran. No va rebre l’aprovació, però, la polèmica moció presentada pels tres grups de l’oposició per impulsar i recuperar les polítiques de participació ciutadana al municipi./Linea Nord

41
Noticias / Obres a la platja de les Roques de Montgat
« el: Maig 04, 2021, 08:00:25 am »
L’Ajuntament de Montgat iniciarà les obres de protecció del passeig Marítim i les de seguretat a la platja de les Roques.

Aquesta actuació es durà a terme perquè el paviment del passeig està deterioritat a causa de l’erosió provocada per l’acció del mar. Es tracta d’una intervenció mínima, amb l’objectiu que la platja pugui ser utilitzada pels banyistes aquest estiu.

Es duran a terme dues intervencions. La primera, retirar de l’àmbit de la platja totes les pedres i runes que no hi haurien de ser. La segona, configurar una línia de protecció davant del passeig que impossibiliti que els usuaris de la platja puguin accedir sota de la llosa del passeig.

 Aquesta protecció es farà mitjançant grans sacs de sorra disposats en tres fileres i en sentit ascendent fins a arribar a la cota del passeig. Està previst que les obres durin una setmana i tenen un cost de 6.720 euros. L’autorització
encara està pendent de Demarcació de Costes. L’objectiu és que aquest estiu la platja pugui estar oberta.Totbadalona

42
Ensurt, ahir a la nit, a la finalització de la Festa Major de Sant Jordi de Montgat.

Uns focs artificials van desviar-se i van anar cap a uns arbres de la muntanya del Turó, on hi ha el túnel de les vies del tren. Cap a les 21:45h, els Bombers van rebre l’avís que s’havia declarat un incendi en aquest espai verd i van activar tres dotacions dels bombers. Durant gairebé una hora va quedar tallada la R-1 de Rodalies per fum i poca visibilitat. En una hora, els Bombers van poder estabilitzar el foc, que va cremar uns 500 metres quadrats, sobretot de matolls. D’altra banda, i a través de les xarxes socials, molts veïns de Montgat van mostrar-se preocupats per la colònia de gats que hi ha al Turó. De moment, aquest mitjà no ha pogut corroborar l’estat d’aquests gats./Totbadalona

43
Assistents al pregó de la Festa Major de Montgat d’enguany. Foto: Montgat En Comú Podem

La Festa Major de Sant Jordi de Montgat va arrencar el passat cap de setmana amb el tradicional pregó, que aquest any va estar protagonitzat per tres professionals sanitaris del municipi.

Mònica Rodríguez, Javier Raduà i Rodrigo Hernández van donar el tret de sortida a la festivitat en un reconeixement a la tasca de tots els treballadors del món sanitari durant aquests mesos marcats per la pandèmia del coronavirus.

El pregó també va suposar la llargament esperada represa dels actes presencials que tindrà lloc durant aquests dies de festa major, on alguns espectacles podran comptar amb públic, sempre respectant els aforaments i les mesures de seguretat vigents. En aquest sentit, l’acte inaugural de l’edició d’enguany va comptar amb la participació de la reputada periodista montgatina Núria de José i amb les especials i vibrants actuacions de la cantant i compositora tianenca Victoria Riba i de les joves ballarines de la companyia local Duo Dance./Linea Nord

44
Noticias / Aquest Sant Jordi, trobar dracs a Montgat té premi
« el: Abril 19, 2021, 08:24:25 am »
L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Montgat, l’Associació de Comerciants i el Mercat de Montgat han preparat una Campanya per Sant Jordi amb l’objectiu de promoure el comerç local i donar a conèixer els establiments que hi ha al poble.

Més de 45 comerços de Montgat amagaran als aparadors dracs de Sant Jordi i animen tothom a buscar-los per optar a diversos premis. En concret, es farà un sorteig per guanyar 100 euros en vals per al Mercat de Montgat i 100 euros en vals per als comerços iassociats a l’ACISM. Per participar al concurs, els veïns i veïnes hauran d’anar a comprar als comerços, on trobaran un tríptic de la campanya que té diverses caselles amb el nom dels comerços participants. Hi hauran d’apuntar com a mínim 20 dels dracs amagats que hagin trobat i, juntament amb les dades de contacte, dipositar el tríptic en unes urnes situades en diversos punts del poble de Montgat.

45
Silvia Domínguez, en la Supercopa con el Perfeumerías Avenida de Salamanca. La capitana del Perfumerías Avenida de Salamanca repasa su trayectoria y reflexiona sobre su día a día como madre de un niño de seis años antes de afrontar la Final Four en busca de su cuarta Euroliga

FAUSTINO SÁEZ
Hace 10 años, en Ekaterimburgo, el CB Avenida de Salamanca logró la tercera Euroliga femenina del baloncesto español después de las dos conquistadas por el Dorna Godella en 1992 y 1993. En aquel histórico póster de 2011 ya estaba Silvia Domínguez (Montgat, Barcelona, 34 años), que enlazó tres títulos continentales consecutivos en el triunfal despegue de su palmarés. Una década después, la capitana del Perfumerías afronta la Final Four de Estambul en busca de su cuarta corona, con problemas físicos pero con la ambición intacta. En semifinales espera este viernes el Sopron húngaro (20.00, Tdp). Al otro lado del cuadro se miden Fenerbahçe y Ekaterimburgo (15.00, Tdp). Antes de la cita, la base internacional repasa su trayectoria y reflexiona sobre su día a día como madre de un niño de seis años. El reto de llegar a tiempo al colegio y a punto a la pelea por el título.

Pregunta. ¿Cómo está?

Respuesta.

Un poco mejor. Sorteando una temporada muy difícil. A nivel físico empieza a haber mucha carga y muchas lesiones. Esta dinámica no perdona. Está siendo una lucha tremenda. Se acumulan partidos, se suspenden, se reprograman, el estrés que eso supone… Al cuerpo no lo engañas.
P. ¿Se le puede engañar un poco con recuerdos como el de la Euroliga de 2011?

R. Un poco sí. Ojalá se pudiera repetir aquella gesta. Fue maravilloso y todo lo bueno vino a partir de ahí. En una década, siete medallas [tiene ocho en total] y tres Euroligas. Esta va a ser mi séptima Final Four y entre eso, todas las conquistas con la selección, la experiencia de jugar tres temporadas en Rusia… Es mucho lo vivido en estos 10 años. Es como para estar orgullosa del camino.

P. ¿Cómo explicaría la química que se creó en aquel Avenida de 2011 para ganar el título rompiendo todos los pronósticos y para que allí naciera el núcleo de la selección de la edad de oro?

R. Era un equipo de grandes jugadoras y sin ningún ego. Teníamos piezas con mucha experiencia, fichajes que venían del Ros Casares, que era el equipo que dominaba a nivel nacional, y la juventud que aportábamos Alba Torrens, Marta Xargay, Laura Gil, Amaya Gastaminza y yo, que teníamos entre 20 y 24 años. Trabajamos mucho y le pusimos muchas ganas. Eso sumado a la veteranía y calidad de Sancho Lyttle y Erika de Souza creó la química perfecta. Jugábamos la semifinal contra Ros Casares y parecía que lo importante era disfrutar y ya está. Pero, en la primera semifinal, el Spartak de Moscú ganó al Ekaterimburgo, que era el máximo favorito, y eso nos cambió la perspectiva, nos hizo pensar ¿y por qué no nosotras también? Pasamos del ‘ya firmamos haber llegado hasta aquí’ al ‘tenemos opciones’.

P. ¿Y cómo fue su paso de ese crecimiento espontáneo e inesperado al proyecto del Ros Casares en 2012, con la máxima exigencia de resultados?

R.
Fue un año de muchísima presión. Había que ganar la Euroliga sí o sí. Se había hecho un equipazo y llevaban persiguiendo el título muchísimos años. No podíamos fallar. Era una obligación y después de perder la Copa con Avenida ese año, todavía más. Ganar solo la Liga no valía, habían ganado siete en 10 años. Con la dimensión que tenía el proyecto no estaba permitido perder. Pero supimos gestionar la presión, jugamos bien y ganamos a un gran Rivas que se plantó en la final como la gran sorpresa.

P. Y, al año siguiente, en 2013 en el Ekaterimburgo, logró la tercera Euroliga consecutiva, la primera como emigrante.

R. Esa la viví con más tranquilidad. Cuando te ficha un gigante como el Ekaterimburgo sabes que vas a tener también mucha presión, pero que la dimensión del club te da muchas opciones de conseguir títulos. De las tres temporadas que estuve en Rusia esa fue en la que mejor jugamos. Ganamos la final con holgura al Fenerbahçe (82-56)… Fue una presión diferente. El carácter ruso no te hace sentir tanto esa exigencia.

P. Esta temporada se la ve trabajando y ejerciendo mucho la capitanía

R. Llevo haciéndolo bastante tiempo, pero ahora con la redes cualquier detalle se hace más viral. Una carta motivadora, un mensaje al grupo… Siempre me ha gustado mucho mi papel de capitana aquí en Salamanca, ejercer el oficio ayudando dentro y fuera de la pista. Esta temporada se ha rejuvenecido la plantilla y tiro mucho de esa faceta. Luego, en la selección, todas cambiamos nuestro rol. Quizá la única que lo mantiene es Laia [Palau], que es capitana siempre y mantiene el estatus. El resto nos adaptamos a todo. Yo intento ayudar en las pequeñas cosas, aportar siempre, ser el pegamento para que todas se sientan cómodas.

P. ¿Cuándo se disfruta más del baloncesto, en aquel 2011 de la primera Euroliga, con 24 años, o ahora? ¿La madurez lleva a prescindir de lo accesorio y disfrutar más o a replantearse más veces cuánto merece la pena todo?

R. Todas las etapas son bonitas si aprendes a estar en ellas de la manera que toca. Pero con los años todo se vive diferente. Antes yo iba a entrenar y a jugar a tope y ya está. Me iba a casa y me olvidaba de todo. Ahora me fijo en todos los detalles. Si una compañera ha acabado el entrenamiento mal, si otra está frustrada tras un partido, me meto en todo eso, en preocuparme por todas y eso carga mucho. Hay que saber controlarlo también. Luego, en lo estrictamente deportivo, dentro de la pista, antes disfrutaba de ser la jugadora enérgica que sale del banquillo a revolucionar el partido y ahora disfruto de poner mucha cabeza fría en los momentos que toca.


P.
Para descargar y desconectar le espera su hijo Yago, de 6 años, al llegar a casa ¿la maternidad lo cambia todo?

R.
Sí. Un hijo te obliga a relativizar todo. Lo más importante en el mundo pasa a ser él. Con él desconectas y compartes cosas de la vida que nada tienen que ver con el baloncesto en mí caso. No descansas igual, te cambia las rutinas, piensas que quizá no estás haciendo todo al cien por cien para rendir en la pista… le pasa a las deportistas y a cualquiera que sea madre con sus trabajos, pero es la mejor experiencia. En el deporte de élite no se ven muchos casos por todo lo que implica. Las deportistas no estamos protegidas ante la maternidad. Ojalá cambie pronto y haya más que puedan elegir el momento en el que afrontar el reto de ser madres, sin tantos condicionantes y presiones. Queda mucho por avanzar.

¿Qué preguntas le hace Yago, de esas que descolocan?

R. Ya va normalizando que hay momentos que estoy fuera, porque tengo partidos, viajes para las competiciones y concentraciones con la selección, pero cuando era más pequeño y me decía una y otra vez que ¿por qué? Que por qué me voy, que por qué no le digo al entrenador que no voy para quedarme con él… uff eso te frustra mucho. Este año con el tema del covid cada cambio me cambia todo el plan de la semana con él… La parte bonita es que se va haciendo mayor y entiende más y quiere participar, ver los partidos. Ahora que he estado lesionada él ve también que voy, lo intento, me esfuerzo por entrenar y cuidarme… ve el compañerismo, la superación. Es una manera muy fácil de transmitirle todos esos valores del deporte. Y luego él lo comparte en el colegio y lo desarrolla en las actividades extraescolares.

P. ¿En el colegio presume de tener una madre deportista de élite?

R. (Risas). Los otros padres me dicen ‘Silvia, contigo no podemos competir’. Pero hay que tener cuidado con eso también. Hay que medir que no tome las cosas como una exigencia a imitar, que no todo es ganar y que no se gana en todo. La vida no es así. En casa cuando jugamos yo gano y pierdo también, le recalco el valor de aprender de las derrotas para que no se haga una imagen irreal de que juego al baloncesto y gano medallas y copas. También las pierdo y esto no es fácil.

P. Dijo hace poco que ve a los niños como unos superhéroes.

R. Tienen la capacidad de cambiarte en un instante un día malo, de sacarte una sonrisa, de relativizar y dar la importancia real a las cosas. Son superhéroes por ese poder y las madres y los padres lo son por vivir ese proceso y gestionar el estrés, lo duro que es intentar llegar a todo, controlar todo por el bien de tu hijo… no tomamos conciencia de ello. A veces llego al entrenamiento y mis compañeras me miran y piensan ‘uff que cara’, ‘habrá tenido cuarenta mil cosas con su hijo, con todo’. Eso de ‘salgo de entrenar, voy corriendo, qué hora es, tengo que llegar a recogerlo al cole y luego a llevarle a otro sitio’… Mientras, mis compañeras se toman un café, y tan tranquilamente. El día que te paras y respiras valoras todo lo que hacemos los padres. Hay que dejarse ayudar y no estar exigiéndote llegar siempre a todo.

P. Y, en mitad de ese ritmo, llega un periodista y le pregunta si ha pensado en el reto del verano con la selección, con el Europeo y los Juegos casi de forma consecutiva.

R. (Risas). Tal cual. Soy consciente del calendario, de los retos, hablamos con el seleccionador, Lucas Mondelo, en algún momento, pero vivo el día a día. Más con el año que llevamos. Entre las lesiones y el ‘a ver cuándo acaba todo esto’, solo estoy pensando en tener algún día para poder parar cuando acabe la temporada con el equipo. Para recargar pilas de verdad, porque si no es imposible afrontar un verano así. Las ganas y la ambición no nos han faltado nunca y no van a faltar ahora, más con un Eurobasket en España y unos Juegos. Va a haber un cambio generacional, van a entrar jugadoras jóvenes y habrá que ver cómo afrontan su papel. Toca armar de nuevo el puzle, pero que no se nos deje de tener en cuenta. Tenemos que responder de nuevo con el impulso de las nuevas generaciones.

P. ¿Qué cuentos le lee a Yago antes de dormir y qué consejos le da?

R. No hay ningún cuento concreto. Hablamos más de cómo ha ido el día, de que ha pasado en el cole, de cómo se siente. Todos necesitamos a veces que nos pregunten ¿cómo estás? O ¿cómo ha ido el día? El gran consejo es que cuide a los demás, a sus amigos, que se comporte bien con la gente. Al final lo que queda en la vida es la gente. Puedes ser jugadora de baloncesto o arquitecto, puedes ser lo que quieras, pero lo más importante es ser la mejor persona que puedas. Eso es lo que te hará ser feliz y estar bien rodeado.

P.
Y Silvia Domínguez ¿qué quiere ser de mayor?

R. De momento sé que quiero ser jugadora de baloncesto y seguir dando alegrías a Salamanca, como en aquel 2011. Seguir consiguiendo éxitos. No sé lo que vendrá después, aunque tengo que empezar a pensarlo seriamente, cada vez más./El Pais
Pàgines: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 80
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal