Uso de cookies: Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle información relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.

Missatges

En aquesta secció pots veure els missatges d'aquest usuari.


Temes - Admin

Pàgines: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 75
61
Noticias / ACTUALITZACIÓ IMPORTANT:
« el: Maig 30, 2020, 08:46:44 am »
 Comunicat informatiu de la situació a la Residència i centre de dia Sant Cebrià de Tiana per la pandèmia de la COVID-19

La Residència i centre de dia Sant Cebrià va obtenir ahir dijous del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la qualificació de residència verda, que significa que és un espai lliure de COVID-19. L’estat dels residents del centre a data d’avui és el següent:

0 residents positius
0 residents que presentin símptomes
49 residents negatius
Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 han mort 31 residents de la Residència.


Tornem a reiterar el nostre més sentit condol a les famílies i amics que han perdut a algun resident o usuari de la Residència i centre de Dia Sant Cebrià de Tiana i els recordem que l’Ajuntament de Tiana continua tenint a la seva disposició el correu electrònic tiana.alcaldia@tiana.cat a fi d’ajudar-los en qualsevol dubte que existeixi, sens perjudici de les limitacions que puguin existir derivades de l’eventual inici d’una investigació i del seu caràcter reservat.

Finalment, tornem a agrair la col·laboració de totes les institucions sanitàries, la tasca de les treballadores del centre i de les famílies.

Tiana, 29 de maig de 2020.

62
La gestora de la residència de Tiana al·lega que l’Ajuntament els va “negar l’ajuda”
Una usuària del geriàtric en una imatge d’arxiu. Foto: Residència Sant Cebrià
Anton Rosa|

L’empresa gestora de la residència Sant Cebrià de Tiana assegura que l’Ajuntament els va “negar l’ajuda” quan van demanar “mitjans personals i materials” per combatre el coronavirus al centre, on va causar una trentena de morts. Segons apunta la concessionària en l’escrit d’al·legacions presentat contra la intervenció de la gestió del geriàtric municipal, el consistori hauria incomplert les seves obligacions com a titular de l’equipament, ja que l’auxili va arribar “tard i malament”, i considera que l’actuació per prendre el control de la direcció de les instal·lacions no està fonamentada i comporta una “desviació de poder improcedent”.

Al document, que ja va ser desestimat pel govern local en el ple extraordinari del passat 14 de maig, l’empresa assenyala que l’única intervenció que preveu la Generalitat atesa la situació d’emergència sanitària és en l’àmbit “assistencial” i concreta que aquesta no es va produir fins al 21 d’abril, “moltes setmanes després de la declaració de la crisi sanitària provocada per la Covid-19”. “Pretendre justificar un segrest d’una concessió en l’emergència sanitària actual és fer dir a la normativa el que no diu”, argumenta la gestora, que afirma que el Departament de Salut “no va proposar en cap moment” aquest tipus d’intervenció i que no existeix una causa ni cap “raó d’interès públic” que justifiqui aquesta decisió.

Malgrat que aquestes al·legacions ja van ser desestimades i el consistori va fer efectiva la intervenció de la gestió, des de la concessionària no claudiquen i es preparen ara per presentar un recurs contra aquesta actuació./Linea Nord

63
Noticias / Sílvia Domínguez és escollida la millor base
« el: Maig 27, 2020, 08:27:03 am »
Lliga Femenina. Ha estat escollida pels tècnics, capitanes i aficionats en una votació popular
Dominguez dirigint el Perfumureías FEB.

L’ESPORTIU - MONTGAT
Sílvia Domínguez ha estat escollida la millor base de la Lliga Femenina segons les votacions dels tècnics, de les capitanes i dels aficionats que han donat el seu vot a les xarxes socials. La base montgatina va debutar a la Lliga Femenina fa divuit anys enrere i va passar a exercir de referent de la competició des de la posició de base. En 10 anys al Perfumerías Avenida ha sumat un total de 13 títols nacionals i internacionals i als quals ha sumat aquest any la Copa de la Reina disputada a Salamanca. D’aquesta manera, la jugadora internacional culminava un any en què ha exercit com la millor assistent de la competició amb 5,64 per partit. Domínguez s’ha mostrat satisfeta: “ És una mica complicat el poder fer una valoració d’un any tan atípic com aquest en què no s’ha pogut completar temporada però estic feliç”.

64
Noticias / S’obren les inscripcions al Casal Esportiu d’Estiu
« el: Maig 24, 2020, 09:13:28 am »
L'Ajuntament obre el període de presentació d'inscripcions al Casal Esportiu d'aquest estiu. 

Si tot va bé i la normativa ho permet la regidoria d'Esports preveu realitzar el Casal Esportiu d'aquest estiu que s'organitzarà en tres torns, el primer del qual serà del 29 de juny al 3 de juliol, el segon del 6 al 17 de juliol i finalment el tercer, del 20 al 31 de juliol.

Les activitats esportives i de lleure que es programaran, s'organitzaran seguint les indicacions i les pautes sanitàries i s'utilitzaran els espais del Poliesportiu municipal, al Camp de Futbol municipal, l'Institut Thalassa, així com els parcs i  la platja de Montgat. Aquest estiu, però, i per tal de minimitzar riscos no es faran excursions fora del municipi.

A partir del 26 de maig i fins el 5 de juny s'obre el període d'inscripcions i les famílies que ho desitgin les poden presentar per correu electrònic a mgt.esports@montgat.cat  o sol·licitar cita prèvia per fer la inscripció presencial a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) ubicada al Cr Francesc Moragas, s/n, trucant al telèfon 93469 4900.

Les places són limitades  i les sol·licituds es seleccionaran per rigorós ordre d'entrada.  El dia 10 de juny es publicarà el llistat amb les sol·licituds admeses al Tauler d'edictes https://www.seu-e.cat/web/montgat . La resta de sol·licituds quedaran en llista d'espera.

Per tal que les famílies que sol·licitin la inscripció amb cita prèvia, tinguin igualtat d'oportunitats, respecte les persones que les tramitin per correu electrònic, el número d'inscripció s'assignarà en el moment de concertar cita prèvia.

Com ja és habitual els darrers anys, aquest estiu també hi haurà bonificacions socials d'entre un 25% i un 95% de les quotes dels preus públics del Casal, que es calcularan en funció del nivell de renda de les famílies, i també descomptes d'entre un 10% i un 50% per a famílies nombroses o per a persones que puguin acreditar disminució física, psíquica o sensorial.

Tant bon punt s'autoritzi la seva organització us informarem de la data d'inici i del procediment a seguir per fer efectiu el pagament dels preus públics que formalitzarà la inscripció definitiva.


Documentació
mprès sol·licitud inscripció Casal d'Estiu 2020 - 290Kb - PDF
Informació Casal Esportiu d'Estiu - 22Kb - PDF

65
Un grupo de 15 familiares de internos de la residencia municipal de Sant Cebrià de Tiana (Maresme) han presentado una denuncia por la gestión del coronavirus en el centro, donde habrían muerto 31 personas desde el inicio de la pandemia.

Tal como han informado a Efe fuentes jurídicas, la denuncia se ha presentado ante el juzgado de instrucción número 1 de Badalona (Barcelonès), que ya investiga otra denuncia del Ayuntamiento contra la empresa concesionaria del servicio.

Se investiga la responsabilidad en, al menos, cinco homicidios imprudentes graves de la concesionaria del geriátrico, el Ayuntamiento de Tiana y la Generalitat. La denuncia recoge el testimonio de los familiares que detallan cada uno de los casos de diferentes usuarios que murieron o que se han visto afectados por el coronavirus en la residencia, indicios para sustentar la denuncia por un delito de homicidio por imprudencia grave y si la concesionaria del geriátrico, el Ayuntamiento de Tiana y la Generalitat son imputables por estas muertes. Las mismas voces confirman que la denuncia de los cinco casos también recoge el testimonio de cerca de una decena de familias de usuarios del centro que dieron positivo en las pruebas de detección de la enfermedad.

El escrito presentado por los familiares critica la falta de comunicación por parte de la empresa gestora y pone de relieve la ausencia de medidas de prevención para contener el contagio del coronavirus.

La residencia municipal de Sant Cebrià de Tiana es uno de los once centros intervenidos. De acuerdo con los últimos datos divulgados por el consistorio, actualmente el centro cuenta con cuatro residentes contagiados de coronavirus, uno con síntomas de infección, pero que no ha sido diagnosticado, y 38 de negativos./Agencias

66
 

Desde la declaración del estado de alarma por parte del Gobierno de España a través del Real Decreto 463/2020, del pasado 14 marzo, el comercio de proximidad está haciendo todo lo posible para adaptarse y asegurar la compra a sus clientes de siempre, con el mínimo tiempo de espera y garantizando al máximo la seguridad sanitaria.

Muestra de esta voluntad y de ir un paso más allá es El Mercat de Montgat, un centro comercial de proximidad en formato de mercado, que ha invertido en medidas sanitarias y organizativas nada habituales en centros de este tipo para convertir sus instalaciones en un #espacioseguro:

Medidas extraordinarias de limpieza: aumento de la desinfección y limpieza de las instalaciones varias veces al día, colocación de dispositivos bacteriostáticos, dispensadores de gel desinfectante y difusores de purificación de aire repartidos por zonas comunes del mercado, uso de EPIS y sistemas de protección para todas las tiendas y sus trabajadores, pantallas protectoras, etc.

Capacidad limitada y controlada: Se ha limitado el aforo al 15%. Para controlarlo, se han tomado medidas que van desde sistemas informatizados para contar personas a través de herramientas de tracking; hasta la presencia de informadores en los accesos (greeter); y especialmente con líneas de vinilo en el suelo y carteles para dirigir los flujos de personas, marcando una distancia de seguridad y evitando los cruces.
Cambio de acceso y movilidad en las zonas comunes. Se han establecido accesos únicos de entrada y salida; se ha prohibido el uso compartido de los ascensores y se ha cerrado el parque infantil.

Aparcamiento. Se ha sustituido el dispensador de tickets de aparcamiento por un sistema de reconocimiento de la matrícula, para evitar el contacto manual con los botones, y se permite la salida a través de un código QR sin tener que tocar la pantalla.

Gestión de colas: Otra área problemática son los sistemas de turnos y colas para comprar y las zonas de espera. Las colas se organizan como en los aeropuertos con sistemas de catenarias para ordenar y reorientar los movimientos del cliente en las zonas comunes, tanto para ir al supermercado como al resto de comercios, garantizando una distancia mínima de 1,5 m. Todo está reforzado con elementos de señalización en pantallas digitales, megafonía, señalización tradicional y un innovador sistema de vinilos en el suelo (floor marking).

Forma de pago. Aumento de la implementación de la tecnología adaptada para evitar el pago en efectivo: máquinas de caja que permiten la no manipulación de dinero, dispositivos móviles, sistemas que cobran directamente a la cuenta del cliente, etc.

Compra online. Fomento de pedidos online, puntos de recogida in situ, citas previas y servicio de entrega a través de nuevas aplicaciones (web, app, WhatsApp, teléfono, etc.) que están utilizando sus comerciantes, con el objetivo de reducir el tiempo presencial en el centro comercial, siempre dando prioridad y ayudando a las personas mayores, personal sanitario y colectivos vulnerables, o con servicio de entrega a domicilio gracias a una red de voluntarios.

Proactividad en el uso de carteles, megafonía y pantallas digitales informativas que emiten mensajes de concienciación, a la vez que informan a los clientes de las medidas que se están tomando (por ejemplo: “Hemos desinfectado este espacio hace sólo unos minutos”).

“Hemos querido impulsar todas estas medidas porque creemos que, ahora, lo que necesitan nuestros clientes es saber que pueden comprar productos y servicios de primera necesidad con tranquilidad y confianza porque el espacio cuenta con el sello #espacioseguro. Este concepto no sólo se refiere a medidas higiénicas y sanitarias, sino también de organización. Actualmente, poder comprar de forma ágil y ordenada genera confianza”, explica Ignasi Arce, representante de El Mercat de Montgat. "Esperamos que nuestra experiencia pueda ayudar y servir como modelo a otros tipos de centros y ejes comerciales, de los que forman parte muchos comercios, grandes y pequeños, y familias que dependen de ellos, para ponerse en marcha en el momento actual de desescalada por fases”, apunta.

Todo el comercio de El Mercat de Montgat ofrece productos y servicios de primera necesidad de proximidad, por lo que siempre ha estado abierto según recomendaba el estado de alarma decretado el 14 de marzo para garantizar el suministro a su zona de influencia, con la excepción de 4 locales que por la tipología de su actividad tuvieron que cerrar (y ya se están preparando para reabrir). “El hecho de tener un comercio familiar profesionalizado ha hecho que todos ellos hayan buscado desde el primer día fórmulas y herramientas para ofrecer un servicio adaptado a las nuevas necesidades. Nosotros, como gestores del mercado, hemos querido estar a su altura y hemos decidido reforzar sus iniciativas apoyándolas con la implantación de todas estas medidas”, concluye Ignasi Arce.

“Además, en lo que respecta al supermercado Mercadona integrado en el conjunto del mercado, hemos querido adherirnos a la iniciativa de su presidente, entre otros, #EstoNOtienequePARAR” concluye.

67
Noticias / Montgat obre la preinscripció escolar per al curs vinent
« el: Maig 14, 2020, 06:09:20 pm »
La preinscripció escolar per al curs 2020-2021 ja està oberta i per primera vegada es podran fer tots els tràmits de manera telemàtica.

Segons ha informat la Generalitat de Catalunya, per tal de poder facilitar la gestió a causa de la pandèmia del coronavirus i la situació de confinament, les famílies interessades podran dur a terme tot el procés a través d’un portal habilitat especialment per a l’ocasió. En el cas de Montgat, les preinscripcions per als cursos d’educació infantil i secundària es pot fer via online des del 13 de maig i de forma presencial a partir del 19 i fins al 22 de maig. Aquesta segona opció només estarà adreçada a famílies que no tenen connexió a Internet o que no saben com realitzar els tràmits telemàticament i requereix demanar hora per telèfon o a la pàgina web de l’escola que vulguin com a primera opció. En aquestes mateixes plataformes digitals s’anunciaran els resultats per als 4 col·legis del municipi: les escoles Norai, Salvador Espriu, Marina i Thalassa.

68
El personal de la residència Sant Cebrià de Tiana ha decidit fer públic un comunicat per donar a conèixer com s’ha viscut des de dins del geriàtric la crisi del coronavirus.

“Avui, quan per fi podem aturar-nos i respirar per poder continuar, volem parlar de l’excel·lent feina de tots els treballadors. Mai vam pensar que aquest virus seria tan destructiu”, comença la carta, que firmen tots els membres de la plantilla del centre.

En el document compartit a través de les xarxes socials, els treballadors asseguren que aquesta experiència els deixarà “seqüeles per a tota la vida” i traslladen el seu condol a les famílies dels usuaris que han mort a l’equipament municipal des de l’inici de la pandèmia. “Vam provar d’aturar-lo (el virus) i vam prendre totes les mesures necessàries, malgrat el poc suport de l’exterior”, apunten, i afegeixen que l’única ajuda que van rebre va ser la incorporació de personal nou per suplir els companys de baixa que va arribar a través de la direcció de la residència o del mateix personal.

El corprenedor comunicat també agraeix el suport rebut per part de la directiva del centre i assenyala que els usuaris “mai van ser números per a nosaltres” i que no van deixar en cap moment de donar la millor atenció possible als residents.

AL·LEGACIONS I SEGON PLE
L’Ajuntament de Tiana celebrarà aquesta setmana un segon ple per ratificar la intervenció del geriàtric municipal aprovada la setmana passada després que la gestora presentés al·legacions./Linea Nord

69
Noticias / "Gent Gran:una vida dura i una mort mol trista''
« el: Maig 12, 2020, 08:04:59 pm »
"GENT GRAN UNA VIDA DURA I UNA MORT MOLT TRISTA"
Jaume Carbonell Sebarroja*
Colaborador de montgat.net

És la que ha tingut la gent gran, el col-lectiu més
colpejat per aquesta cruel pandèmia, rodejada d´incerteses
i de conseqüències imprevisibles en tots els ordres de la
vida social. Segons fonts de l´Ajuntament de Montgat en
aquest municipi han mort 14 persones, unes quantes a la
residència Sant Cebrià de Tiana, si bé no es comptabilitzen
les morts registrades a hospitals com el de Can Ruti o a
altres centres més llunyans. Les xifres -sempre en data del
10 de maig- s´han d´agafar en pinces. La persona més jove
tenia 57 anys, la resta es situava entre entre els setenta i
més enllà dels noranta. A hores d´ara la xifa total de
defuncions a Catalunya s´eleva a 11.109. La taxa de positius
confirmats a Montgat es situa en 64,86 per cada 10.000
habitants, una xifra intermitja entre les àrees sanitàries
menys afectades -Terres de l´Ebre (12) i Camp de Taragona
(17)- i les més afectades -Catalunya Central (101,1) i
Barcelona ciutat (100,6).

Una bona part de les morts han tingut lloc a les
residències. Si, la pandèmia ha agafat desprevingut al
sistema sanitari, afectat per les retallades i les
privatitzacions de fa uns anys, el grau d´abandonament i
d´improvisació encara ha tingut una major incidència a les
residències, amb falta de material i personal, traslladant a
vegades a la gent a altres llocs i amb un aïllament molt
sever. Però el problema més greu és com es gestionen i
com es controlen pels poders públics -Ajuntaments i
Generalitat- aquestes residències. El cas de la de Tiana,
àmpliament comentat en aquest mateix portal de Montgat-
net, que a hores d´ara s´està invstigant, és un exemple il-
lustratiu d´aquest panorama. Convé reconèixer, però, que també hi ha ha hagut exemples de molt bones pràctiques.

En qualsevol cas és evident que, quan arribi la “nova
normalitat”, en el marc del pla de reconstrucció nacional,
caldrà revisar a fons el model d´aquestes residències, així
com la política assistencial a una població cada vegada més
envellida i amb una de les esperances de vida més elevades
del món.

Més enllà de les mancances que cal corregir i de les
estadístiques -perquè al darrera de cada número hi ha
persones amb la seva pròpia història- voldria recordar i
posar en valor aquesta generació que se´n va. Algunes
d´aquestes persones eren infants a la la Guerra Civil -un
conflicte que va deixar unes 500.000 víctimes- i moltes
d´elles mai van oblidar les corregudes als refugis, a les
estacions de metro o als soterranis dels edificis per
protegir-se dels bombardeigs, les cartilles de racionament o
la pèrdua d´algun familiar.

Altres van nèixer a la primera
postguerra, enmig de la foscor de la dictadura franquista,
del silenci imposat als vençuts i d´una austeritat econòmica
on calia apretar-se el cinturó. Van tenir que esforçar-se
molt per tirar endavat la família, amb una gran quantitat
d´emigrants a l´estranger i o d´immigrants de diverses
Comunitats Autònomes a Catalunya per trobar-hi una
feina. Moltes d´aquestes persones no van poder anar a
l´escola -menys les dones que els homes- i algunes van
aprendre a llegir i escriure molt més tard en una escola
d´adults. I poques, molt poques, van acabar els estudis
secundaris i van entrar a la universitat.
És la generació que va començar a col-locar-se -les
dones es quedaven sovint a casa- a les grans fàbriques -,
una bon grapat de les quals van tancar abans d´acabar el
segle. Eren els temps dels inicis ferotges de la globalització,
on les indùstries s´anaven deslocalitzant i avui en paguem
les conseqüències. És la gent que va fer moltes hores
extres, que va lluitar, exposant-se a ser acomiadats de la
feina i a ser detinguts i empresonats, per aconseguir unes
condicions de treball dignes i la recuperació de la
democràcia.

Després d´una vida de molta lluita personal i col-
lectiva, després de tants esforços i sacrificis, se´ls priva
d´una mort digna. Moren en la soledat més absoluta. Sense
sentir l´escalf de la mà de la seva parella o d´un fill, sense
poder rebre la rialla o l´abraçada d´un net. Sense poder
pronunciar ni escoltar un mot de comiat. Només amb un
gest amable de l´infermera de torn, amb molt de dolor i
unes quantes llàgrime. En la solitut més descarnada, sense
cap acompanyament dels seus éssers estimats.
Algú m´explicava que el seu pare, des de que era a la
residència, feia més de quatre anys, rebia la visita diària de
la seva muller, que no el va deixar sol un sol dia, ni al dinar
de Nadal. I ara feia un mes que no l´havia pogut veure. Com
s´ha viure aquesta mort? Han pogut arribar a entendre
aquest desamparament? Quins poden haver estat els seus
pensaments? I amb quin sofriment i quina tristesa ho han
de viure els seus familiars! Els rituals de comiat hauran
d´esperar, sobretot, si se´ls hi vol tributar l´homenatge que
es mereixen, amb la máxima gent.

La gent gran, encara que sigui dur reconeixe-ho, és un
col-lectiu que fa nosa al sistema capitalista, perquè és
improductiu i ja no serveix per tirar endavant l´economia. I
ara encara és més incòmode, perquè és “un col.lectiu de
risc”. Se li ha penjat aquesta etiqueta, que els hi ha caigut
com una llosa: la seva protecció suposa apartar-los. Alguns
governants i mitjans de comunicació l´han tractat amb un
cert menypreu. S´han sentit frases com aquestes: “Han de
ser els l´últims en sortir”. ”Els vells quietes a casa”. I d´altres
encara menys afortunades. Alguns fanàtics ultraliberals no
han tardat gaire a demanar sense embuts l´eliminació
maltusiana dels més dèbils. Un vice-governador dels Estats
Units va declarar: “El avis haurien de sacrificar-se i deixar-se
morir per salvar l´economia” (Dan Patrick, vicegobernador
de Texas, El Mundo, 24 marzo 2020).

Una cosa és que la gent gran necessiti més atenció,
però l´altra ben diferent és que no sigui tractada com una
ciutadania amb tots els seus drets, sense caure en actituds
paternalistes o de desdeny, al considerar-los persones
inútils, ja amortitzades.

No caldria tenir una cura especial dels infants i de la
gent major, els que celebren l´inici de la vida amb una bona
educació i els que mereixen una vida digne, abans i en el
moment de la mort? A més, malgrat les xacres i les
arrugues, en la vellesa hi ha molta bellesa i, sobretot, molta
saviesa i experiència. En les civilitzacions primitives, i
encara avui en algunes comunitats dels països en molts
sentits mal anomenats subdesenvolupats, les persones
ancianes gaudeixen d´un respecte i d´un poder simbòlic
important: són consultades i escoltades, i els seus consells
són molt ben rebuts.
A les nostres societats modernes, en
canvi, tractem d´apartar-los i mrginar-los, privant-los del
contacte amb persones d´altres generacions, llevat dels
familiars. Però cal recordar que hi ha ancians que no tenen
ningú que els visiti.

Ara bé, una cosa és el lloc que el sistema capitalista
reserva per a la gent gran i altra cosa ben diferent és la
sensibilitat i els esforços de moltes persones per mantenir
les millors tradicions d´atenció a als seus avis i àvies,
procurant mantenir-los el més actius possible. Em refereixo
a l´amor i a la cura de les seves filles i fills a les seves
pròpies llars. A la vocació i professionalitat del personal -
altament precaritzat- a moltes residències, com també hem
vist aquests dies. I a l´acompanyament que s´està fent des
de molts municipis a les persones majors que viuen soles.

Cal destacar, en aquest sentit, la tasca lloable que porten a
terme les treballadores socials de Montgat, amb la col-
laboració d´una dotzena de voluntaris i vountàries. Cada
dos dies truquen a una cinquantena de persones que viuen
soles, parlen una estona amb elles, els hi fan la compra, els
hi porten els medicaments i els hi cobreixen altres
necessitats. El voluntariat s´ha abocat amb moltes altres
accions i les mostres de solidaritat són nombroses.
És evident que després d´aquest malson, on s´han vist
les mancances i la fragigilat en el camp de la recerca, de la
sanitat pública i i de la gent gran, caldrà revisar i
modificar a fons aquestes polítiques, i d´una manera
especial la concepció i el model de gestió i control públic de
les residències.
 Aquest col-lectiu ha d´estar més ben atès,
per descomptat. Però amb això no h´hi ha prou. Caldria,
també, donar-li en aquesta generació l´oportunitat de
gaudir d´una major acompanyament, qualitat de vida i
felicitat; i el contacte intergeneracional, més enllà del nucli
familiar, és una de les oportunitats per aconseguir-ho.
Històricament, quasi sempre les persones de diferents
edats han conviscut en espais comuns, on les relacions
socials i els aprentatges mutus fluien de manera natural.
Però, com deia abans, sembla que amb la modernitat tot
això s´ha trencat i s´han anat organitzant guetos en funció
de l´edat. Tot s´especialitza i es tanca dins del seu grup
d´iguals. Els guetos poden ser socials, lingüistics i culturals.

També generacionals. Cal preguntar-se no només que és
guanya amb aquestes agrupacios diferenciades sinó també
que s´hi perd.
Hi ha experiències, malauradament massa escasses,
de convivència intergeneracional molt beneficioses per a
infants, joves i grans. Vet aquí alguns exemples. Alumnes
de diferents nivells van a les residències on reben clases
particulars de lectura, de llengües, d´art o d´història oral. O
persones majors que, quan el seu estat de salut ho permet,
fan al mateix desplaçant-se a les escoles. S´organitzen
encontres entre joves i gent gran per intervanviar i
comentar vivències, lectures, fotografies i diversos
objectes. Es crean corals i orquestes amb les diverses
franges d´edat. S´organitzen grups de consultors d´ancians
per l´assessorament de diverses iniciatives i projectes. Es
construeixen residències al costat d´escoles bressol, i això
permet poder compartir entre petits i grans moments com
l´esmorçar, l´hora del contecontes i algunes festes i
celebracions.
Els vincles que s´estableixen en aquests casos
són d´una força extaordinària, amb vivéncies emocionals i
culturals de gran calat. ¡Poden arribar a aprendre tant els
uns dels altres!
Quan arribin temps millor seria bo organitzar un
homenatge en aquesta generació que tant ha patit i tant ha
donat. Perquè la seva mort solitària es converteixi en una
celebració de la vida: pels que ens han deixat i per tants
altres que s´han recuperat gràcies a la ciència i a la bona
feina de personal sanitari.

 I cal posar la mirada llarga, amb
els recursos que calguin, per protegir, acompanyar i
millorar la vida, cada dia més llarga, d´aquestes persones
majors que segueixen a casa o viuen en residències. Que el
desconfinament, vagi més enllà de la pandèmia, i els hi
permeti tenir una vida i una mort dignes.


*Pedagog, periodista i sociòleg. Ha estat director de la revista “Cuadernos de Pedagogía” i professor a la Facultat d´Educació de la Universitatde Vic fins a la seva jubilació.  Actualment és president del consell assessor del “Diari de l´Educació”. És autor d´una dotzena de llibres. El darrer és: “L´educació és política”

70

La sanidad pública universal, también conocida como cobertura universal de salud, es un tipo específico de atención sanitaria que se presta a todos la cobertura independientemente de sus ingresos, la raza, la edad, las condiciones preexistentes, el sexo, o la riqueza.


El propósito de la asistencia sanitaria universal es proporcionar a todos los ciudadanos la oportunidad de conseguir el cuidado de la salud que pueden necesitar sin tener que preocuparse por sus problemas financieros.

Ventajas de la sanidad pública universal

* Mejora de la salud de la población, ya que todas las personas tienen acceso a los servicios de salud. Esto dará lugar a una disminución de la enfermedad en la población general.

* Se evitan casos en los que el paciente acaba en la pobreza debido a los elevados costes médicos a los que tiene que hacer frente.

*Todas las personas tienen el mismo acceso a la atención sanitaria, lo que promueve la igualdad y la equidad.

* Se alentaría a las personas a buscar el cuidado preventivo y obtener ayuda médica desde el principio cuando el tratamiento no es tan agresivo.Actualmente, mucha gente evita el cuidado preventivo en países como Estados Unidos para ahorrar dinero.

 *La cobertura universal de salud puede ayudar a las pequeñas empresas a ser más rentables y mejorar su crecimiento. En una nación de cobertura de salud privatizada donde las primas de seguros son altas, la mayoría de las pequeñas empresas no pueden permitirse el lujo de proporcionar a sus empleados un seguro de salud./

VIVA EL 1 DE MAYO

71
Anton Rosa
La intervenció sanitària de la residència Sant Cebrià de Tiana ha suposat un punt i a part per a les famílies.


Des de l’inici de la pandèmia, el neguit i la falta d’informació sobre l’estat dels usuaris del geriàtric havia estat una constant. Les primeres dades sobre contagis al centre arribaven a través d’un comunicat de l’Ajuntament el 2 d’abril, tres setmanes després del tancament preventiu del centre. Fins aleshores, els familiars no havien rebut cap informació oficial sobre la situació a l’equipament.
“Quan trucaves a la residència et deien que tot anava bé. No sabíem res del que estava passant”, explica l’Elena. Com molts altres familiars, aquesta dona va començar a sospitar que alguna cosa no funcionava correctament quan va comprovar que els treballadors que s’encarregaven de les videotrucades no portaven mascareta. “Només anaven amb guants perquè des de la direcció els deien que no calia fer servir les mascaretes”, assegura encara atònita l’Elena. Un cas semblant relata la Montse: “No sabem quan es va detectar el primer cas perquè no ho han dit. Quan parlava amb la meva mare ella em deia que estava bé, però jo necessitava que algú em confirmés que no estava infectada”.
Aquest neguit va esclatar amb el primer comunicat oficial del consistori. En aquest breu document es feia referència a un total de vuit interns aïllats, quatre dels quals havien donat positiu per coronavirus. Tres dies després, el 5 d’abril, el nombre de possibles contagis s’elevava a 22 persones i l’11 d’abril s’informava de les primeres deu morts al centre.


FALTA DE TESTS“

A mi sempre em deien que el meu pare era asimptomàtic, però jo li notava a la veu que li costava respirar”, assenyala l’Enric. Després d’insistir durant diverses setmanes, aquest home va aconseguir que li practiquessin la prova de detecció de la malaltia al seu progenitor. El resultat va ser positiu. “La gestió s’ha fet molt malament. Com ha de ser el meu pare asimptomàtic si intenta parlar i no li surt?”, apunta. En un periple similar es va veure envoltada la Lídia per poder esbrinar si la seva mare s’havia contagiat. “En conèixer els primers casos vam demanar que se li fes el test i fins i tot vam buscar un laboratori privat, però va ser impossible”, lamenta.
La prova no va arribar fins al cap de gairebé dues setmanes. “Quan ens va dir que era negativa vam decidir emportar-nos la mare a casa perquè la situació era terrible. L’Ajuntament podria haver evitat morts i el contagi massiu”, afirma la Lídia, que considera que el consistori podria haver intervingut abans la gestió del geriàtric municipal. En la mateixa línia es pronuncia la Montse, que creu que l’Ajuntament encapçalat per Marta Martorell s’ha “adormit” i ha arribat “tard i malament”. “Moltes persones que han mort estaven prou bé com per viure uns anys més i les famílies no s’han pogut ni despedir d’elles”.

RESPOSTES AL PLE

La crítica situació de la residència Sant Cebrià va portar el grup municipal de Junts per Tiana a forçar la convocatòria d’un ple extraordinari per demanar explicacions al consistori. A la sessió, que tindrà lloc el pròxim dimarts, l’alcaldessa haurà d’explicar per què no es va intervenir l’equipament quan es van tenir els primers indicis de possibles casos o de mala praxi en la gestió del geriàtric municipal. Paral·lelament, l’Ajuntament continua endavant amb la denúncia interposada contra l’empresa gestora del centre i ha fet una crida per recavar informació a través de l’advocat que porta el cas, Andreu Van Den Eynde./linea Nord


72
Badalona Serveis Assistencials assumeix la gestió sanitària de la residència de Tiana
Anton Rosa

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha decidit intervenir la gestió sanitària de la residència de Sant Cebrià de Tiana, que serà assumida per Badalona Serveis Assistencials (BSA). La resolució nomena com a nova directora i coordinadora de l’activitat assistencial del geriàtric Anna Ferré Jodra, cap de servei del Centre Sociosanitari El Carme de Badalona. Això suposa que els professionals de BSA s’encarregaran de tota aquesta vessant mèdica del centre. Tanmateix, la responsabilitat de cessar l’actual empresa gestora de l’equipament municipal i d’atribuir la direcció a una altra entitat o organització recau en mans de l’Ajuntament de Tiana. Des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus ja s’han produït almenys 27 morts entre els interns del geriàtric municipal.

Segons detalla el consistori en un comunicat, l’equip de BSA s’encarregarà de dur a terme tota l’activitat assistencial de la residència, que inclou la gestió i aïllament dels usuaris, la neteja, el diagnòstic i, si escau, la derivació a altres centres de les persones amb símptomes més greus. Amb aquesta intervenció, també s’obrirà un expedient per realitzar un informe de la situació del geriàtric i un balanç de l’actuació duta a terme pels professionals de BSA.

En tractar-se d’un equipament de titularitat municipal i a diferència de les altres vuit residències intervingudes íntegrament per la Generalitat, Salut considera que ha de ser el consistori qui procedeixi a suspendre temporalment la prestació del servei per part de l’actual adjudicatari del centre. L’Ajuntament també ha de ser qui atribueixi la gestió del geriàtric a una altra empresa o organització.

El consistori ha confirmat també que ja s’han produït almenys 27 morts entre els usuaris des de l’inici de la pandèmia. Del total de 88 residents, només queden al centre 46 persones, 31 de les quals han donat positiu a les proves de detecció de la malaltia. Els únics 12 interns negatius han estat aïllats a la segona planta de l’equipament.

/Linea Nord

73
Noticias / JA ÉS HORA QUE ELS INFANTS PUGUIN SORTIR UNA ESTONA!
« el: Abril 21, 2020, 05:45:58 pm »

Jaume Carbonell Sebarroja*
colaborador de Montgat.net
JA ÉS HORA QUE ELS INFANTS PUGUIN SORTIR UNA ESTONA!


La sensibilitat vers els Drets de l´Infant no ha estat un dels punts
forts dels nostres governs: el de la Generalitat ha trigat en reaccionar i
l´espanyol encara més. Ben diferent ha estat el comportament oficial
d´altres països europeus. Alguns, des del minut zero i altres ja fa alguna
sertmana han permès la sortida de les criatures amb restriccions i
sempre. òbviament, amb l´acompanyament de persones adultes i
respectant estrictes mesures de seguretat. Hi ho han fet
independentment de l´evolució de la pandèmia; i no sembla que aqueta
decisió hagi generat gaires problemes.
En aquesta crisi del coronavirus las persones majors han estat les
més afectades , posant al descobert la pèssima gestió pública de les
residències, i les criatures tornen a ser les grans oblidades. Es clar, es
tracten de sectors improductius. Hi ha una pregunta que molta gent es va
fer des del començament: “Per què els gossos poden sortir i no ho poden
fer els infants?”. Cal recordar-do. “El Real Decret de l´Estat d´Alarma”
anomena fins a tres vegades els gossos i a la infància no ho fa ni una sola
vegada. Tampoc he escoltat a les rodes de prensa que aquesta qüestió
s´hagi plantejat a debat, tot recollint les peticions que es feien des de
diverses bandes. És evident que a les nenes i als nens, com a la resta de la
població, cal protegir-los d´aquesta pandèmia. Això ningú no ho posa en
dubte.
Ara bé, també cal protegir la seva salut integral -física, emocional i
social- en aquesta etapa de creixement i vulnerabilitat. Són molt
importants, per exemple, el moviment, l´aire i la llum solar perquè els
menors metabolitzin la vitamina D, el calci o el fosfor, i pel
desenvolupament cerebral i el sistema inmune. I, de manera indirecta,
afecta també als pares i mares. N´hi ha que gestionen prou bé aquesta
situació de confinament, n´hi ha que ho fan en dificultats i hi ha pares i
mares que, després d´un mes de confinament, estan a la vora d´un atac de
nervis. Hi ha moments de tot i per a tot. Perquè es tracta d´una situació
tan inèdita com dura, on han de combinar el teletreball o patir l´angoixa
d´un ERTO o d´un possible acomiadament –algunes persones ja venien de
l´atur-, mentre tracten d´ajudar els seus fills en els deures i els treballs
escolars. Es clar, i no tothom disposa de la formació o de la capacitat per
fer-ho. D´altra banda és ben diferent el cas d´una familia que disposa d´un
jardí -certament poques-, el de les que tenen una terrassa o poden treure
el cap pel balcó o el de les que conviuen unes quantes persones en un pis
de 45 m2 on no hi entra un raig de llum. En aquestes situacions límit és
quan les desigualtats culturals i socials es manifesten amb més cruesa. En
temps de confinament i de desconfinament.
Els nostres governs, com deia al principi, han estat lents, a l´hora de
suavitzar les mesures de confinament dels infants. Ara bé, hi ha persones i
col-lectius que això ja ho van demanar des del primer dia. El moviment
social amb més incidència l´ha promogut Heike Freire des de Madrid,
pedagoga que porta més de vint anys col-laborant amb famílies, mestres i
altres professionals de l´educació per aconseguir una major connexió dels
menors amb el medi natural. Va iniciar la campanya amb la redacció del
manifest “CoronaInfancias. Los derechos de los niños y niñas en tiempos
de crisis”, que tot seguit va rebre milers d´ahesions individuals i collectives
d´arreu de l´Estat, encara que tampoc hi van faltar les crítiques (per més
informació es pot consultar la campanya a change org. i la web de
l´autora).
El text de Heike Freire acabava amb aquestes paraules: “Hagamos
de nuestro país y del mundo un lugar donde las infancias cuenten, donde
tener hijos, ser padre o madre no tenga que ser una labor heroica y
privatizada. Consigamos que toda la población se vuelque en el cuidado, el
cariño y el respeto hacia nuestras criaturas. Defendamos lo común frente
al “sálvese quien pueda”.
Quiero dejar bien claro que no pretendemos llamar a la rebelión, o
saltarse el confinamiento, sino a la reflexión para gestionar esta crisis con
una mirada empática y respetuosa hacia la infancia”.Els mitjans de comunicació se´n van començar a fer ressó amb
titolars com aquests: “Un mes tancada a casa…… quant de temps més
aguantarà la infància?”; “Els drets de les criaturtes i el confinament”;
“Comparativa. Países europeos donde los niños sí pueden pasear y
empiezan a volver al colegio”; “El Síndic torna a demanar que els infants
puguin sortir al carrer”. El 27 de març el Síndic de Greuges ja va emetre
una resolució en que demanava que es considerés l´interès primordial dels
infants i adolescents i en una segon escrit de la setmana passada, recollint
les veus d´entitats com el Comité dels Drets dels Infants, el Consell
Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya o la Plataforma per la
Infància, alerta de nou sobre les conseqüencies emocionals, físiques i
psicològiques que poden tenir les mesures de confinament massa
restrictives en la població infantil.
També l´OMS (Organització Mundial de la Salut) adverteix dels
efectes que pot tenir aquest tancament domiciliari en la salut mental, les
addiccions i l´estabilitat emocional dels infants i joves, i també en el
conjunt de la población D´altra banda, també s´ha tingut en compte
quines han estat les conseqüències del llarg confinament infantil a la Xina,
fins ara desconegudes o, si meny no, poc difoses. En un extens article del
dia 6 d´abril la prestigiosa revista mèdica “The Lancet” explica en detall les
seqüeles emocionals, somàtiques i psicològiques: increment dels estats
d´ansietat i irribilitat, alteracions de l´humor, plors incontrolats, obesitats,
tristesa immotivada,.. I, es clar, moltes autoritats n´han pres nota.
I arribem al dia d´avui. El govern espanyol ha decidit deixar sortir
una estona a les criatures fins al 12 anys a partir del 27 d´abril, amb un pla
que s´anirà concretant. El govern de la Generalitat ja compta amb un pla
molt treballat que inclou les sortides per franjes d´edat fins els 18 anys, la
duració de les passejades, la necessitats d´establir circuits segurs i tota
mena de mesures de seguretat, algunes prou conegudes. Seria
convenient que el govern central el tingués en compte, alhora que
respecti les decisions que es puguin prendre en cada Comunitat
Autònoma i fins i tot a cada Ajuntament, a partir d´uns criteris generals.
Perquè són aquestes administracions qui millor coneixen el territori per a
gestionar-lo amb més eficàcia.


*Pedagog, periodista i sociòleg. Ha estat director de la revista “Cuadernos de Pedagogía” i professor a la Facultat d´Educació de la Universitatde Vic fins a la seva jubilació.  Actualment és president del consell assessor del “Diari de l´Educació”. És autor d´una dotzena de llibres. El darrer és: “L´educació és política”.74
Noticias / L’Ajuntament de Barcelona lloga una casa de Montgat
« el: Abril 20, 2020, 07:58:38 pm »
L’Ajuntament de Barcelona lloga una casa de Montgat per allotjar 40 joves migrants no acompanyats

L’Ajuntament de Barcelona ha llogat la casa de colònies Claret de Montgat per garantir unes condicions adequades de confinament d’un grup de 40 joves, que per motius diversos es troben vivint al carrer. Segons l’Ajuntament són joves migrats sols d’edats entre els 18 i els 23 anys i que viviuen al carrer. Segons el consistori barceloní, l’objectiu és garantir unes condicions de confinament adequades per aquests joves mentre resta vigent l’estat d’alarma per la Covid-19. Tant l’Ajuntament de Barcelona com també el de Montgat han emès dos comunicats. El consistori de Montgat ha explicat públicament que des del passat 16 d’abril l’equipament està en funcionament i els joves segueixen un projecte educatiu i de recuperació mitjançant l’esport.  Els joves que accedeixen a l’equipament arriben exclusivament derivats pels serveis socials especialitzats de referència de l’Ajuntament de Barcelona i a la casa de colònies tenen tots els serveis així com atenció social i sanitària, activitats ocupacionals i de lleure, tallers idiomes, xerrades informatives (salut, hàbits, coneixement de l’entorn) i activitats esportives i lleure. L’Ajuntament, a més, explica que des dels consistoris de Montgat i Barcelona han coordinat les accions necessàries per corregir les possibles situacions que puguin generar queixes a l’entorn i en fa el seguiment de l’estada per garantir la convivència a la zona. L’equipament compta amb una dotació de seguretat privada, a la qual s’afegeix un protocol amb els cossos de seguretat (Policia Local de Montgat i Mossos d’Esquadra)./Tot Badalona

75
Noticias / LA MÀGIA DELS BALCONS
« el: Abril 16, 2020, 12:41:34 pm »
Jaume Carbonell Sebarroja*
colaborador de Montgat.net
LA MÀGIA DELS BALCONS

Una nena petita asseguda al terra del balcó que hi al davant de casa, quan encara no són les vuit,comença a aplaudir amb força.

Quines ganes deu tenir de desfogar-se! Quan és l ́hora en punt s ́hi sumen molts
veïns i veïnes. És l ́homenatge diari que es fa al personal sanitari, convertits en els herois d ́aquesta llarga i agressiva pandèmia.
 Els aplaudiments, amb prou ressonància, duren cinc minuts. A vegades, també s ́hi afegeix
la policia municipal, tocant el clàxon, si la ronda els hi coincideix pel nostre barri.

A les nou de la nit tornem a sortir als balcons i a les terrasses. Aquesta cop la música és la protagonista. El
meu veí, en Pol, toca la gralla. A la mateixa hora també ho fan en altres indrets tots els membres de la
Coordinadora de grallers de Catalunya. Els pisos s ́il-luminen de nou, amb llums que fan pampallugues, s ́activa la
llanterna d ́alguns mòbils i a vegades, al final, fins i tot es llença algun coet. Hi ha qui palmeja al so de la melodia,
qui balla o qui resta totament estàtic.

Una mare sempre apareix amb el seu bébé en braços. De tant en tant,
quan les dues nenes del pis de dalt, la Leyre i la Dafne, perden la vergonya acompanyen al Pol des del piano i el
baix elèctric. La música, en aquestes circunstàncies és un bàlsam i, sens dubte, té efectes terapeùtics gens
menypreables. En Pol sempre es despedeix amb el “Passi-ho-Bé”, la popular canço que la Trinca va incorporar
amb gran èxit al seu álbum “Festa Major”, el 1970, i que tothom acompanya.

Ens acomiadem amb un sonor “bona nit”, ens saludem des de la distància i ens llencem petons. Abans, no
ho havíem fet mai. Entremig, es trenen algunes converses entre persones que fins alehores no es coneixien gaire
i que tot just ens saludavem: “Voleu que us vagi a comprar alguna cosa?”; “Necessiteu mascaretes... En a mi
me ́n sobra una”; “Li agrada l ́empanadilla.... Després li donaré un troç per provar-la”. “Vosté que està sola,
necessita qualsevol cosa?” Hi ha joves que en algunes escales s ́organitzen per anar a fer la compra a la gent
gran. S ́intercanvien productes i favors.


Ja és negra nit, i la gent es reclou a l ́interior. És l ́hora del sopar. O ves a saber, potser de continuar els exercicis
o el que s ́estava fent. Es fan tantes coses diferents aquests dies!
Sembla, talment, que retrocedissim en el temps per recuperar l ́esperit comunitari d ́altres èpoques, quan
els infants ens comunicàvem pels terrats i la gent gran petava la xerrada havent sopat, treient la cadira al carrer, al
costat del seu portal.

Hi ha balcons amb cartells on apareix l ́Arc de Sant Martí al bell mig, i a sota la consigna del confinament:
“Jo em quedo a casa”. En alguns s ́hi van afegint altres lemes: “Gràcies sanitaris”; “Ànims”; “Tot anirà bé”; “Ens en
sortirem ́m,...” Són els mateixos textos que inspiren als infants a l ́hora de dibuixar i pintar.
Mai havíem tret tant de profit als balcons, S ́ocupen a les hores assolellades per conversar, llegir, escoltar
música, relaxar-se o fer-hi el vermut. Per fer-hi el que sigui. I tampoc mai s ́havíen observat en tant deteniment les
garses, els pit-roigs o les merles, entre altres ocells que ens visiten. Pel que fa a les plantes, n ́hi havia que
semblaven mortes i rebroten de nou, afegint-se a l ́esclat i alegria de la primavera. Aquests dies, l ́olor de les flors
s ́intensifica. També el de la terra humiteteja dels textos després de les plujes intermitents.

Hi a qui té el privilegi de veure com van canviant els tons blaus, verds i blanquinosos de la mar, el reflex
de la lluna plena sobre les aigues o els sincrònics cabussaments dels dofins que –oh, com canvia la natura!-
s ́acosten vora la platja. Però hi ha qui ha de conformar-se amb la panoràmica d ́altres edificis més o menys lluits
o grisencs I tothom, sempre que l ́ull li ho permeti, pot gaudir d ́un cel net, pur i clar com feia temps que no es

veia.”Sort del balcó”. “Sort de la terrassa”, diem als nostres familiars i amics quan ens intercanviem trucades i
whatsapps.

Els balcons han trencat aquests dies la privacitat de les vides anònimes per teixir xarxes de suport mutu.
S ́han convertit en els espais públics de festa, de comunicació, de felicitat, de resistència i de salvació. Què en
quedarà quan s ́acabi tot això de la màgia de les balconades? I quins records, al cap d ́uns anys, en guardarem
nosaltres i les criatures? Hi ha coses que no s ́obliden, però els essérs humans també tenim una gran capacitat de
passar pàgina. Ves a saber. Memòria i desmemòria, tot s ́hi barreja, la paradoxa que ens aboca a un futur incert,
molt incert.

 *Pedagog, periodista i sociòleg. Ha estat director de la revista “Cuadernos de Pedagogía” i professor a la Facultat d´Educació de la Universitatde Vic fins a la seva jubilació.  Actualment és president del consell assessor del “Diari de l´Educació”. És autor d´una dotzena de llibres. El darrer és: “L´educació és política”.

 

Pàgines: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 75
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal